OMURGA SAĞLIĞINDA EGZERSİZİN ÖNEMİ

Omurga sağlığımız, psikolojiyi, beslenme alışkanlığını, hareket kalıplarını, olası diğer hastalıkları etkiler. Nasıl?

Modern hayatın bize getirdiği rahatlıklar aynı zamanda zararlarını da yanında getirdi. Sürekli oturarak ya da sürekli ayakta (aynı pozisyonda) uzun süre kalma zorunluluğu vücudumuzun hareket kapasitesini olumsuz yönde etkilemeye başladı. Son yıllarda artan fıtık vakaları, bel boyun düzleşmesi, kronik bel ağrısı, ayak tabanı sorunları, bedenlerimizi tembelleştirmemizin sonuçlarındandır. İnsan var olduğu (tespit edilebilen) günden bu zamana kadar, bedenini aktif kullanan bir canlıydı. Çok değil 50 yıl önce birçok ülkede insanlar, bedenleri ile daha aktif işler yapıyorlardı. Teknolojinin avantajlarından faydalanırken, dezavantajlarını elemine edemedik ve sonuç sağlıksız insanlar. Tabi konu sağlık ise, ilaç sektörünün manipülasyonları, artan gıda terörü, bunlarda ciddi etken ancak omurga sağlığımızı basit bir yöntemle koruyabilecekken, bunu görmezden gelmemiz söz konusu olmamalı. Çözüm hareket etmek, EGZERSİZ İLAÇTIR mantığı ile hayatımızı daha konforlu hale getirebiliriz. Sürekli oturan bir insan, ayaklarını, kalçasını daha az kullanır, ayakların görevini kalça kısmen devralır ve kalça kasları da kendi görevini değil ayağın görevini daha aktif yapmaya başlar, bunun sonuncunda da zincirleme kaza misali omurga ve çevresi yavaş yavaş sağlığını kaybetmeye başlar.

Hareketsiz kalan ve kas kaybetmeye başlayan vücut, daha zayıf ama yağlı görünmeye başlayacağı için (ya da obezite sınırına gelme ihtimali) bu durum bir süre sonra psikolojimizi de etkilemeye başlayacaktır. Özgüven, özsaygı, özdeğer kaybeden bireyler girdikleri kısır döngü sebebiyle, egzersize başlamak yerine beslenme rutinlerini de bozmaya başlayıp, genel sağlık durumunu da zamanla etkileyecektir. Tabi bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bakış açımızda tam tersi bir pencere açarsak, psikoloji de beden sağlığımızı etkileyebilir diyebiliriz. Bir egzersiz uzmanı olarak, arızanın başlama noktasını insan vücudu üzerinden değerlendirmek durumundayım. Elbette psikolojik etkenleri de değerlendirmeliyiz.

Hareket kalıplarımız biz yaş aldıkça değişiyor ve bu değişim genellikle olumsuz yönde. Bir bebek rahatlıkla çömelme, öne eğilme, itme ve çekme hareketlerini herhangi bir ağrı ve zorlanma hissetmeden yaparken, 30’lu yaşlardaki birçok birey çömelme ve eğilme hareketlerini yapamaz hale geldi. Bunun daha ileri zamanlarda insan sağlığı ve insan evrimi için ciddi bir sorun oluşturacağını düşünüyorum. Bu konuyla alakalı yapılan birçok araştırma, egzersizin ilaç olduğu kanısında. Ancak sağlık sektörü de bir rant sektörü olduğu için ilaç kullanmaya (teşvik) ve başka hastalıkları tetikleyerek, var olan hastalığı tedavi etme yöntemi ile devam ediyoruz. Şimdilik sizlere aktaracaklarım bu kadar, okuduğunuz için teşekkür ederim.

hakkında Umay TATAR

Umay TATAR
Türk - Tevhid Türk ; Türe, Töre, Türük, Türemek, yaratılan gibi köken anlamları varken, Tevhit, birlemek, bir etmek demek. Kesretle Vahdetin birleşimi ya da devinimli olarak, her daim var oluşu gibi... Yaratılan mahlukatın, insan olup (adam-adem) çoğalması, yayılması. Bu hiçbir kitapta yazmıyor, bir kitapta yazdığını görmedim henüz :) Bu hal ancak İnsan olmaktan geçiyor ki , yazılı kuralları yok . Yani bazı şeyler okuyarak değil, yaşanarak, deneyimlenerek öğreniliyor. Deneyimlemekten korkmak ise, orada hala, ikisinden birini tercih eden bir ben( kabuk ego) olması demek. Biri olmayıp, hepsi olmak için hiç, hiç olmak için ise, yaşama (hayata, akışa) teslim olmak gerekir . Akılda, bu yolda, daha önceki deneyimleri süzerek yolu genişletir. Eğer tek akla (Yaratana) biat varsa... Yani yaratılan önce teslim olur , sonra yolunda yollanır, sonra yolda yok olur, kendi de, sonra yol olur, sonra hem yol olur hem yolcu, en sonunda aslında hiçbir şey olmadığını bilen, büyük bir var oluşla var olur. Yoktur varlığı ile, vardır yokluğu ile. Artık hepsi birdir nede olsa...

Ayrıca Kontrol Et

*İNSAN ve MESLEK ONURUNA YAKIŞIR ACİL DÜZENLEME TALEP EDİYORUZ*

Saygıdeğer Sağlık Emekçileri, Değerli Basın Mensupları, 2024 yılı, kamu görevlileri için hayat pahalılığının arttığı, maaşların …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir