ÇEVRE VE İNSAN…

Herkese merhaba,

Çok eski çağlarda insanlar yalnızca doğal kirlenmenin söz konusu olduğu ortamlarda varlıklarını sürdürüyordu. Daha da önceleri, bunun da bilincinde olmaksızın yaşıyorlardı ve tek düşmanları vahşi hayvanlar ile doğal afetlerdi. Bu arada ne olduğunu bile bilmeden mikroorganizmaların neden olduğu hastalıklara yenik düşerek genç yaşta yaşamdan kopuyordular.

Zamanla, hızla artan dünya nüfusu, bitmek tükenmek bilmeyen savaşların yarattığı her anlamdaki yıkım, bunlara hazırlıklı olmak için yapılan askeri tatbikatlar, sağlıksız beslenme gibi hayatı ve yaşanılan çevreyi olumsuz anlamda etkileyen koşulların ortaya çıkmasaydı, tıp biliminde kaydedilen gelişmeler sayesinde insan ömrü belki de erişebileceği maksimum düzeye yaklaşmış olacaktı. Ancak, teknolojinin sağladığı kolaylıklara ve bunların çekici etkisine kendini kaptıran insanoğlu, bunun sağlık ve mutluluklarını tehdit edeceğini ve başlarına dert açacağını düşünmemişti. Bilinçsiz ve plansız endüstrileşme, tarım ilaçları, yapay gübreler, deterjan gibi rahat ve kolay yaşam sağlayan kimyasalların bilinçsiz kullanımı, hatta nükleer denemeler gibi bütün canlılar üzerine yıkıcı etkileri olan çalışmalar zararlı boyutlara ulaşarak yaşamı olumsuz anlamda etkileyen ana faktörlerden biri haline gelmiştir.

Prof. Dr. Burhan Pekin’e göre birçok hastalığın ve yaşlanma olayının incelenmesinde, önlenmesinde ve iyileştirilmesinde beş önemli araştırma alanı bulunmaktadır. Bunlar:

  1. Hastalıkların oluşum mekanizmaları
  2. Çevresel nedenler
  3. Korunma yolları
  4. Tanı
  5. Tedavi

Bu da başta tıp doktorları olmak üzere birçok faklı meslekten uzmanların yer alacağı bir ekip çalışmasını gerektirmektedir. Maalesef ülkemizde, “sağlık konuları ile sadece sağlık üzerine öğrenim görmüş kişiler ilgilenmelidir” şeklinde bir yanılgı bulunmakta ve bu da çoğunlukla ekip çalışmasını engel olmaktadır. Bunun sonucu olarak da, tanı ve tedavi konusunda başarılı olduğumuz halde diğer temel konularda dünya standartlarının en gerilerinde yer almaktayız.

Sağlık problemlerinin çevresel nedenleri ile oluşum mekanizmalarının incelenmesinde ve tedavi için, daha ileriki aşamalarda ilaca dönüşecek yeni terapötik maddelerin geliştirilmesinde ve üretilmesinde, diğer meslek gruplarının yanı sıra, benim ve grubumun da aralarında bulunduğu, bu alana yönelmiş kimyacıların önemli katkılar sağladığı, yadsınamaz bir gerçektir.

Sağlıklı günler dileklerimle,

Prof. Dr. Neslihan Demirbaş

hakkında Prof.Dr. Neslihan DEMİRBAŞ

Prof.Dr. Neslihan DEMİRBAŞ

Ayrıca Kontrol Et

İNSAN BAZEN GİDEMEZ…

  İnsan bazen gidemez… Sadece sevdiği için değil, kırıldığı için gidemez. Sadece sevgiden gitmez insan, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir