Şimdi sen su olduğunu düşün!
Mevlana hazretleri Mesnevi c.3”te, “Şimdi sen su olduğunu düşün. Su kadar özel, su kadar faydalı ve su kadar çok, tükenmez… İnanıyorum ki gerçekten de öylesin. Sen, hep bir su olduğunu düşün. Su gibi güzel, su gibi yararlı, su gibi vazgeçilmez… Ve su gibi hayat kaynağı olduğunu düşün. Ama su gibi yaşatıcı ol, sen bir su ol! Ama rahmet ol, afet değil! Su isen tarlalarını basma insanların, yuvalarını yıkma, ocaklarını söndürme. Sana felaket denmesin! Su isen bir bardağa sığabil ki damarlara giresin! Su, yüce Tanrı’nın insanlar için yarattığı en büyük nimetlerden biri… Ve suya benzediğini unutma!” der.
İnsanın kemalatını su üzerinden bu kadar güzel anlatan başka biri olmamıştır herhalde. Su hayat kaynağıdır. Su olmazsa yaşam da olmaz. Suyun kurumasına hem neden olan hem de bundan korkan günümüz insanı herşeyi tüketip kirlettiği gibi suyu da kirletmiştir. Suya gereken önemi vermemiştir.
Su gibi, yani aslın gibi ol!
İnsan suya benzer, su ile insanın mayası birdir. Allah tarafından gökten indirilen, ölü toprağa can veren su azizdir, cömertliğin ve mütevazılığın adıdır. Bu nedenledir ki büyüklerimiz, “Su gibi, yani aslın gibi ol, gönderdiğim gibi bana dön” manasına gelen “Su gibi aziz olun!” demişlerdir. Su aziz olduğu içindir ki ayakta değil, çömelerek içilir.
Su da insan gibi halden hâle girer, nehir olur, göl olur, deniz olur. Farklı özellikleri vardır; tuzludur, tatlıdır, kükürtlüdür. İnsan için her hâli bir başka güzel, yaşam kaynağıdır. İnsan su mudur, su mu insan? İnsan bedeninin ve dünyanın büyük bir bölümünün su olduğunu düşünürsek aralarında görünmez bir bağ, ilişki vardır.
Su ile insanın dostluğu!
Dünya üzerinde su savaşlarının olacağını söyleyen insanlara kulak verirsek suyun değerini bugünden anlar elimizdeki temiz su kaynaklarına sahip çıkabiliriz. Çok yakın komşumuz olan Balkan ülkeleri bu anlamda dünyanın en güzel sularının merkezidir, diyebilirim. Bir gezimiz sırasında Almanya’nın Balkan ülkelerindeki suya talip olduğunu duymuştum. Bu anlamda bizim ülkemizin de temiz su yönünden oldukça zengin bir ülke olduğunu biliyoruz. Temiz suya gereken değeri elimizden geldikçe vermeli, boşa harcamamalıyız.
İran’lı ünlü şair, Füruğ Ferruhzad da su için der ki: “Suyun yaradılışına hayranım. Eğer ağaca eşlik ederse, onu tomurcuklandırır. Eğer ateşle temas ederse, onu söndürür. Eğer kirlilikler ile karşılaşırsa, onu temizler. Eğer un ile kucaklaşırsa, onu pişirime hazır hale getirir. Eğer güneşle birleşirse, gökkuşağı oluşur. Ancak yalnız kalırsa eğer, gitgide kokuşur. Gönlümüz de suya benzer, başkaları ile olduğunda yaşayan ve etkileşebilendir. Yalnızlıkta ise ölü ve tutuktur. Birlikte olmalarımızın değerini bilelim. Öyle insanlara çıksın ki yolumuz, kalbimizi tomurcuklandırsın, yeri gelince söndürsün, yeri gelince temizlesin, pişmeye hazır hâle getirsin, gökkuşağımız olsun. Su gibi aziz ol.” der.
İşte böyledir, su ile insanın dostluğu. Susuzluktan kuruyan gönlümüzle, dilimizle suya benzediğimizi unutmayalım. Su gibi aziz olun! Vesselam.