SİPKİ KÜLTÜR EVİ PAZAR GÜNÜ AÇILIYOR

 

Türkiye’nin önde gelen aşiretlerinden biri olan Sipki Aşireti kurdukları dernek ile dünyanın her yerinde yaşayan aşiret mensuplarını bir araya getirmeyi hedefliyor. Dernek GENEL Başkanı Menderes Öztürk pazar günü açacakları dernek merkezi açılışından sonra gerçekleştirecekleri faaliyetlerle takdir edilecek bir sivil toplum kuruluşuna dönüşeceklerini belirtti.

Kültür: toplumun gücü ve toplumun varlığının sembolüdür. “Geçmişi unutmamak için kültürler her zaman yaşamalıdır” düsturuyla yola çıkan SİPKİ Aşireti mensupları pazar günü yapılacak açılışlarına hazırlanıyor.

Açılış öncesinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Sipki  Kültür Evi Derneği GENEL Başkanı İş Adamı Menderes ÖZTÜRK önemli açıklamalarda bulundu. ÖZTÜRK, Sipki Aşiretinin 27 aşiretin birleşimi ile oluştuğunu ve sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerine yayıldıklarını belirtirken, ‘Sipki Kültür Evi’ndeki Sipki ismi, 27 aşiretin birleşeni bir isimdir. Sipki soy ağacına ulaştığımızda sahabeler döneminden başlayarak, Osmanlı dönemine, Cumhuriyete geçiş ve hala da özellikle Doğu- Güneydoğu Anadolu bölgesinde büyük bir güçtür.  Bölgeyi yöneterek tarihe geçen bir aşirettir. Aşiret olgusu tarihsel bir gerçektir ancak kötü örnekler bu kavramı zaman içinde zedelemiştir yine de aşiret olgusunu genel kültür, tarih olarak düşünmek gerekir, yok saymamalıyız. Günümüzde en güzel ifade; AŞİRET yerine AİLE’dir.

SİPKİ AŞİRET LİDERİ MENDERES ÖZTÜRK; 

SİPKİ TARİHİNİ ANLATTI

Sizlere şimdi arşiv bilgilerimizde sabit olan SİPKİ kültüründen gelen tanıdıklarınızdan bahsedeceğim.

Geçmişten bugüne Sipki Ailesi önderlerinden bahsetmek gerekirse;  sahabeler döneminde Hâlid bin el-Velîd (Doğumu 592 – Vefatı: 642) Seyfullah (Allah’ın kılıcı olarak da bilinen) Arap komutandır. Eyyûbîler Devleti kurucusu ve ilk hükümdarı Selahaddin Eyyubi’nin (Doğumu: 1138- Vefatı: 1193) SİPKİ’li olduğu bilinmektedir. Türkiye-İran arasındaki yolda bulunan Hoşap Kalesini 1643 yılında yeniden yaptıran Sarı Süleyman bey bir Sipki’lidir. II. Abdülhamid döneminde; Hamidiye Süvari Alaylarını kuran Yusuf Beg Paşa aynı zamanda Osmanlı döneminde Doğubeyazıt valiliği de yapmıştır. Hamideye alayları komutanlarından Mahmut bey Hasuna süvarilerinin yüzbaşısı ve bir sipkilidir. Hacı Yusuf Paşa ve Abdülmecid Paşa ile Doğu Cephesine öncülük yaparak Mustafa Kemal Atatürk İle Cumhuriyeti kurmuştur.

(1880-1911) Hamidiye alayında binbaşı olan Hacı Efendi (Abdurrahman bey) yine Osmanlı döneminde Mısır da valisi olan Ewdal ağa  (1881-1923) Kars Ardahan Hoçvan da  nahiye müdürü Beyaz Bey bölgede kahramanlığı ile nam salmış

dedemizdir.

Cumhuriyet dönemi kurulurken Halis Öztürk; Üç dönem üst üste Demokrat Parti’den Ağrı milletvekili seçilmiştir.

Ailenin son dönemde yetiştirdiği önemli Siyasetçileri ise; Savcı SAYAN ve Berdan ÖZTÜRK ’tür. Bu arada SİYASİ PARTİ kısmına gelmişken, SİPKİ KÜLTÜR EVİ olarak Hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmamakla birlikte SİYASETTE bulunan tüm akrabalarımızın SONUNA kadar destekçisiyiz.

MİLYONLARCA AŞİRET MENSUBUNA SAHİBİZ

Bugüne kadar tüm Türkiye’ye, Dünya’ya örnek olacak çalışmalara imza attık. SİPKİ (Sipkan) ailesi olarak yeniden gençlerin öncülüğünde büyüklerinde onayını alarak Türkiye ve yurt dışında STK yapılanmasına gittik. 24 Ocak 2022 tarihinde resmî olarak kurulmanın sevincini yaşadık.
Güçlü STK, Güçlü YÖNETİM ilkesini benimsedik. SİPKİDER olarak, saha çalışmalarımızı Pandemi sürecinde de sosyal medya, zoom yayınları, whatsap grupları, telegram grupları üzerinden sürdürdük. Sonrasında da bireysel görüşmeler ile 2 yıl boyunca tüm dünya da 2 milyon akrabamıza ulaştık. Bu doğrultuda emeği geçen tüm yönetim kuruluma gönülden şükranlarımı sunarım. Takdir edilen görevim boyunca müspet çalışmalarımla görevime devam edeceğim. Bizler, Türkiye de Ağrı, Çanakkale, Kars, Iğdır, Erzurum, Kocaeli, Konya, Balıkesir, Antalya, Bitlis, Van, Şanlıurfa, Diyarbakır, Siirt, Batman, Edirne başta olmak üzere 1 milyon nüfusa sahibiz, Dünyada ise; Almanya, Rusya, Fransa, İngiltere-Amerika, Ermenistan, Bulgaristan, Gürcistan, Suriye, Irak, Filistin, Makedonya gibi birçok ülke olmak üzere 1 Milyon nüfusa sahip toplamda 2 Milyon kişiyiz. İstanbul da en çok nüfusumuz Esenyurt’ta bulunuyor. Yaklaşık 5 bin aşiret mensubumuz bu ilçede yaşıyor.

ASALETİMİZE, KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKIYORUZ

Derneğimizde tarih, kültür ve sanat alanında uzman akademisyenler, iş insanları,  hukukçular, turizmciler,  avukatlar, mühendisler, mimarlar, bilişim ve teknoloji uzmanlarımız var.

Derneğimizin Hedefleri; Her alanda proje hizmet birliğini sağlamak. Okuyan öğrencilere burs, ihtiyaçlı ailelere destek çıkmak, ekonominin iyileşmesi için iş insanlarına havuz sistemi oluşturmak, SPOR AKADEMİSİ kurarak Sipki ailesinden önemli sporcular çıkarmak, TARİH KÜLTÜR SANAT AKADEMİSİ ile yeni nesil gençlere kültürlerini aktarmak,  ayda en az 1 kez farklı İL geceleri düzenleyip o illerde yaşayan aile bireylerinin dayanaşmasını ve tanışmalarını sağlamak, siyaset, bürokrasi, kamu alanlarında öncülük etmeye devam etmek, bilim ve aklın hakim olduğu bir sistemli aile inşa etmektir.

SİPKİDER, Türkiye’mizi temsil eden genç ve dinamik bir oluşumdur. 

Bir ailenin en büyük teminatı iyi yetiştirilmiş bir evlat olduğu gibi, bir milletin de en büyük teminatı iyi yetişmiş gençlerdir. İnancın ve azmin elinden hiç bir şey kurtulamaz.

Kıymetli destek veren dostlarımızla, değerli üyelerimizle ve bizlere inanan- yanımızda duranlarla yol aldık. Her zaman birlikte olmanın ve beraber büyümenin gücüne inandık.

Bizler Beylikdüzü’nde E5 mevki Haramidere metrobüsü üzerinde bulunan genel merkezimiz ve sonrasında yurt dışı temsilciliklerimiz ve yurt içinde birçok il ve ilçede açılacak dernek şubelerimizle, öyle güzel birikimler yapacağız, öyle güzel dostlar biriktireceğiz ki; geçen yıllar bizi yalnız ailemizde değil, gönüllerde de yeniden nadide bir konuma taşıyacaktır.

Dünyadan ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen tüm Sipki ailesi mensuplarını ve destekçilerini  bu Pazar saat 13,00 ila 17,00 arasında İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan merkezimizin açılışına bekliyoruz’ diyerek sözlerini tamamladı.

hakkında Gamze YÜCEL

Gamze YÜCEL

Ayrıca Kontrol Et

ZORBALIK HAYATIN HER YERİNDE…

  Halk otobüsünde sıradan bir gün; sabah saatleri, otobüs yorgun, içindeki yolcular sessiz ve kendisinden …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir