AĞZINDAN BAKLAYI ÇIKARMAK

Diliminde bakla ile ilgili bir çok deyim var ama benim aklıma en çok ikisi geliyor
AĞZINDA BAKLA İSLANMAMAK
AĞZINDAN BAKLAYI ÇIKARMAK
Ağzında bakla islanmamak sir saklayamamak, ya da o sırrı çok kısa sürede açıklamak anlamında kullanılır.
AĞZINDAN BAKLAYI ÇIKARMAK deyimi ise hadi ne söyleyecekse söyle gibi düşünülse de işin Aslı hiç de öyle değil.
Deyim “ağzı çok küfürbaz biri tövbe edip bu huyundan vazgeçmek ister. Bir şeyhe gider durumu anlatır, şeyh bu şahsa güvenir ve huyundan bez geçirmek için yardımcı olmak İster. Yardımcı olmak için de ona bakla verir. Sürekli ağzında bakla tutmalıısn ki kötüs söz aklına geldiğinde söz söylemekten vazgeçesin.
Bakla islanırsa da cebinde taşıdığı diğer baklalarla değişmesini ister. Böylece kötü söz aklına geldiğinde bakla ağzında olduğu sürece aklında hep kötü söz söylememesi gerektiğini bilecektir.
Şeyhle Derviş yağmurlu bir gün bir evin önünden geçerlerken kız çocuğunun biri hoca efendi biraz bekler misiniz der ve murşidle Derviş beklemeye başlar. Biraz sonra kız gelir tekrar beklemelerini sözler.
İyice islanan küfürbaz derviş homurdanmaya başlar. Kiz birazdan gelir tekrar beklemelerini ister . Artık siril siklam olan musşid de sabısızlanır. Kız tekrar gelir ve hocam gidebilirsiniz der.
Şeyh merak eder ve sorar kızım bizi neden bu kadar beklettin?
Kiz : “hocam annem tavuğu kuluçkaya yatırıyordu da yumurtaları dizerken kavuklu birine bakarak dizerseniz civciv horoz olur ya sizin kavuğunuza bakarak nnem yumurtaları dizdi. “ der.
Dayanamayan seyh yanlndaki küfürbaz dervişe:”AĞZINDAN BAKLAYI ÇIKAR “ der.
Şimdi bu deyimi neden hatırladık.
Vatanımızda öyle densiz işler yapılıyor öyle laflar ediliyor ki bu işleri yapanlara o cümleleri kuranlara ancak küfürbaz Derviş türünden cevap verilir.
Herkesin ağzında baklası olsun ama
Yeri geldiğinde baklaları ağzından çıkarmayı da unutmasın.

hakkında Eşref ERBAY

Eşref ERBAY

Ayrıca Kontrol Et

AZİZ SANCAR KARİYER FELSEFİ RİSK ANALİZİ

  Aziz Sancar, 8 Eylül 1946 tarihinde Türkiye’nin Mardin iline bağlı Savur ilçesinde doğmuştur. Çocukluğu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir