TOKSİK VE BAĞIMLI İLİŞKİLER

 

Toksik ve bağımlı ilişkiler, çok fazla bilinip kabul edilmesede, geçmişten günümüze kadar intikal eden sıkıntılı bir ilişki türüdür.Sağlıklı ve dengeli kurulamayan ilişkiler, aynı zamanda da en büyük iletişim kazalarıdır…
Gözlemleyecek olursak; ailemizde, yakınlarımızda ve yakın çevremizde sıkça
yaşanan sağlıksız bir ilişki durumudur….
Toksik ilişki, bir tarafın veya tarafların desteklenmediği zarar gördüğü, aşağı çekilip üzüldüğü fiziksel ve ruhsal sağlığı tehdit eden ilişkilerdir. Başlangıçta fark edilmesede bireyler arasında ki sevgi ve saygının olumsuz yönde etkilendiği görülebilir.
Toksik ilişkiler sadece duygusal ilişkilerle sınırlı değildir,tüm ilişkileri de kapsar. Bu bağlamda bağımlı sevgiler de toksik ilişkilerle ilişkilendirilebilir.Özellikle ebeveyenlerde sıkça rastlanır.Çocuk veya yetişkin farketmeksizin ebeveynlerin, aşırı derecede sevgi sandıkları bu bağımlılık, uyguladıkları aslında bir mobbingtir,(Baskılamadır).Sürekli kontrol altında tutma, duygusal manipülesyon, yoğun eleştiri en bilinen belirtilerdir.İletişim problemlerinede maruz kalınır.Etrafımızı biraz analiz edecek olursak aileleri tarafından, evli çifler üzerinde yoğun ve yıkıcı durumlar gözlemlenebilir. .Kişilerin özgür ve bağımsız olmaları kabul görmez…
Bağlılık ve bağımlılık arasında sağlıklı denge kurulamadığı için toksik ilişkilere yol açar.Beraberinde de mutsuz, yıkıcı ve tramvalara yol açan yaralı bir ilişki yol alır..
Bu zararlı davranışlar ilişkinin temel yapısını bozar.Enerji ve motivasyon kaybına neden olur.Sağlıklı bir ilişkide bulunması gereken şeffaf iletişim, güven, sevgi ve saygı gibi unsurlar toksik ve bağımlı ilişkilerde bulunmaz.Aynı zaman da bireyler izole bir yaşamın içine hapsedilerek sosyal yaşamdan uzaklaştırılıp tek düze bir hayata mahkum edilirler.Bu durum ise duygusal dengesizliği besler.Belirsizlik, korku ve kaygı yaratabilir.
Her ilişkinin dinamitları farklıdır.Toksik ve bağımlı ilişkilerden arınmak kişilerin sınırlarını belirleyerek duygusal ve zihinsel sağlıklarına özen göstermeleri gerekir.Bireylerin ilişkilerinde kabul edilebilir ve kabul edilemez tarafları net belirleyip kararlıılıkla savunmaları gerekmektedir.Üst seviyede seyreden durumlarda profesyönel yardım alınmalıdır.
Daha mutlu, daha umutlu bireyler oluşturarak daha sağlıklı toplumlar meydana getirebilelim..

Sevgiyle ve sağlıklı ilişkilerle kalın.
Şair-Yazar- Yaşam Koçu
Müjgân GÜVEN

hakkında Müjgan GÜVEN

Müjgan GÜVEN

Ayrıca Kontrol Et

Kitaplarla Dolu Bir Dünya….

Kocaeli Karamürsel doğumluyum ve orada yaşıyorum. Evli 3 çocuk annesiyim.Kocaeli İzmit merkezde bir eğitim kurumunda …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir